Leesbaarheid van een website

Leesbaarheid van een website, een onderdeel wat heel vaak wordt onderschat tijdens het bouwen van een website. Overal wordt rekening mee gehouden. Of de SEO strategie op orde is, een responsive design en of de website via een HTTPS beveiligde verbinding wordt bezocht.

Zoals ik al zei, leesbaarheid is een factor die veel onderschat wordt tijdens het bouwen van websites. En hoe belangrijk is dat nou precies? Dat is precies wat een webbouwer ook denkt. Als de website er maar mooi en ‘gelikt’ uitziet toch?

Verkeerd! Leesbaarheid is één van de belangrijkste dingen op je website. Stel je eens voor: je hebt heel veel moeite gedaan om op die eerste plek in Google te komen, veel geld uitgegeven aan SEO-experts, maar het is gelukt.

Als je dan eenmaal bezoekers op je website hebt, dan wil je niet dat ze heel snel weer weggaan. Nee je wilt ze graag op je website houden, en ze kennis laten maken met jouw producten en diensten.

Kleine foutjes in de leesbaarheid maken het verschil tussen het lezen van een blogartikel of het kopen van een product en direct weer weggaan van jouw website. In dit artikel deel ik 6 tips die zorgen voor een goed leesbare pagina.

6 tips voor een goed leesbare website

Typographie een belangrijk onderdeel van de website

Maak geen boek van je website

Voordat ik ga vertellen op welke aspecten je moet letten tijdens het bouwen van een website, geef ik één tip: gebruik je website niet als een boek. Een boek leest nou eenmaal heel anders als dat je op een beeldscherm doet. Houd hier rekening mee met het schrijven van de inhoud van je website.

Heb jij hier geen rekening mee gehouden? Dan ben je niet de enige! Lang werd er geen rekening mee gehouden, dat het lezen van een scherm nou eenmaal anders is als dat je een boek leest. Zo is er een verschil in contrast van beeldschermen en kun je in een boek meer tekens per regel kwijt.In dit blog geef ik je 6 tips hoe je de leesbaarheid van je website sterk kunt verbeteren.

 1. Lettertype
 2. Voldoende afstand
 3. Opsommingen
 4. Alinea grootte
 5. Tussenkopjes
 6. Achtergrond kleuren

1. Lettertype

Het eerste waar je rekening mee moet houden tijdens het bouwen van een website is het lettertype(font) wat je gebruikt. In de eerste plaats moet het natuurlijk een lettertype zijn wat bij het design van de website past, maar dat is niet het belangrijkste.

Zo moet je zorgen dat het een lettertype is wat makkelijk leesbaar is. Maar ook een lettertype waar er duidelijk verschil zit tussen letters die nogal op elkaar lijken. Gebruik ook altijd maar één lettertype per pagina (of website). Dit zorgt voor een veel betere leesbaarheid!

Lettertypes die ik aanraad vanwege de goede leesbaarheid:

 • Montserrat
 • Lato
 • Verdana

Lettergrootte

Naast een goed leesbaar lettertype moet je er ook voor zorgen dat je een goede lettergrootte gebruikt. Ik zie nog te vaak dat er een goed leesbaar lettertype wordt gebruikt, maar dat de tekst bijna onleesbaar is omdat er gekozen wordt voor een 12px lettergrootte. Je hebt nog net geen vergrootglas nodig om dit goed te kunnen lezen!

Maar je kan natuurlijk ook doorslaan naar de andere kant, door de letters mega groot te maken. Zorg altijd voor een juiste verdeling tussen grootte en leesbaarheid.

Als je een goed leesbare lettergrootte wilt, kies dan voor 18px. Dan zit je altijd goed! Vind je dit nog iets te klein, en wil je wat groters. Kies dan voor maximaal 20px, alles wat je daarboven kiest zorgt eerder voor een slechte leesbaarheid!

Als laatste heb je nog van die vervelende websites die een tekst helemaal in capslock typen. Op de één of andere manier hebben ze dan het idee dat ze urgentie of een goede leesbaarheid meegeven aan de tekst.

Maar je bereikt juist het tegenovergestelde. Een tekst komt schreeuwerig over, en de website zal snel worden verlaten.

Hieronder een tekst die veel te klein is voor een website om goed te kunnen lezen.

Te kleine tekst voor op een website

Bold

Naast de juiste grootte van de karakters, moet je er ook op letten dat je niet te vaak gebruikt maak van een vetgedrukte tekst. De beste manier om bold tekst te gebruiken is om dit enkel te gebruiken bij:

 • Titels
 • Belangrijke woorden om die extra kracht bij te zetten

Samenvattend kun je bij het bouwen van een website het beste de volgende lettertype en grootte gebruiken:

 • Montserrat of Lato
 • 18px met een max van 20px
 • Voorzichtig zijn met capslock tekst
 • Dikgedrukte woorden alleen gebruiken bij koppen en belangrijke woorden

2. Voldoende afstand

Om een tekst te lezen is het heel belangrijk dat er om de woorden heen voldoende witruimte is. Dit zorgt voor rust in de tekst, en geeft ook een stuk rust in het hoofd van jouw bezoeker. Als er bij de titels bijna geen ruimte is tot de bovenkant, zal het voor de bezoeker voelen alsof de tekst tegen de bovenkant aan is gedrukt, en dit leest niet lekker.

Daarnaast moet de regelafstand van de tekst ook niet te klein zijn, anders is de tekst bijna niet te lezen. Een andere fout die regelmatig gemaakt wordt, is om juist een hele grote regelafstand te gebruiken. Dan is er juist weer te veel witruimte tussen de regels, en ook dat zorgt ervoor dat een tekst niet prettig leest, en zal de bezoeker sneller afhaken.

Als je tijdens het bouwen van jouw website rekening houdt met de vuistregels die hieronder staan heb je altijd een duidelijk leesbare website:

 • Ruimte boven de titel moet minimaal 50px zijn
 • Regel afstand van kopteksten 1em
 • Regelafstand van body tekst 1.7em

3. Opsommingen

Stel: je komt op een website, en je ziet hele lappen tekst, heb je dan zin om dat te lezen? Nee, ik ook niet! Daarom is het belangrijk om tekst te onderbreken, dit zorgt ervoor dat de lezer weer opnieuw wordt geactiveerd om de tekst te gaan lezen.

Er zijn een aantal manieren om de tekst op een goede manier te onderbreken. Je kunt dat doen door bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s, podcast, audio fragmenten en iconen. En dit zijn hele belangrijke dingen om voldoende te gebruiken op een pagina, dat verhoogt de leesbaarheid.

Maar nog een belangrijke die je op pagina’s moet gebruiken met veel tekst, zijn opsommingstekens. Het brein van een mens wordt dan geactiveerd om dat te lezen, omdat we weten dat daar vaak een samenvatting van de tekst instaat.

Stel je dus eens voor dat jouw bezoeker de tekst te lang vindt om te lezen, dan zal hij toch de samenvatting zien waar de pagina over gaat. Ook al is de pagina dan niet gelezen, je bezoeker heeft jouw belangrijkste informatie toch gezien en onthoudt dat ook veel beter!

Samenvattend:

 • Gebruik regelmatig opsommingstekens om je bezoeker opnieuw te activeren
 • Laat de opsomming de samenvatting zijn van de tekst

4. Alineagrootte

Ik had het er al eerder over, maar niemand vindt het leuk om op een website te komen met enorme lappen tekst om te lezen. Helemaal niet in deze vluchtige tijd, waarin we als mensen een aandachtsspanne hebben van slechts 2 seconden (als voorbeeld, een goudvis heeft een aandachtsspanne van 3 seconden 😉 )

Houd bij het maken van je content dus rekening met de alineagrootte! En zorg ervoor dat je lange stukken afwisselt met een extra alinea, een afbeelding of een quote. Daarnaast heb je net gelezen dat opsommingen ook mega goed werken.

De ideale lengte van een alinea is tussen de 3 en 5 regels. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk wat voor type tekst het is. Bij een hele informele tekst is het minder erg om een keer een langere alinea te hebben, maar probeer hem toch niet langer te maken dan 5 regels. Dat is voor de leesbaarheid van de website het beste!

5. Tussenkopjes

Iemand die op jouw website komt wil snel kunnen zien waar de pagina over gaat. Natuurlijk heb je een titel op de pagina staan, maar de meeste artikelen zijn veel uitgebreider dan dat de titel verteld.

Gebruik daarom bij elk onderwerp wat je op de pagina zet een tussenkop. Als de bezoeker de tekst dan scant, en hij komt langs zo’n tussenkop dan weet ie meteen dat het volgende stuk daarover gaat. Ook dit zorgt ervoor dat jouw bezoekers de teksten makkelijker en beter kunnen lezen begrijpen. Daarnaast zullen ze je dankbaar zijn dat je hun dure tijd niet verspeelt door een onduidelijke website.

Als laatste heeft het ook nog een groot SEO voordeel om met voldoende tussenkopjes te werken. Je vertelt hiermee ook aan Google waar het volgende stuk tekst over gaat, waardoor Google weet wat de belangrijke onderwerpen van de pagina zijn om de juiste bezoekers naar jouw website te sturen.

6. Achtergrond kleuren

Een veel gemaakte fout, maar die je heel veel op websites ziet, is het verkeerd gebruik van kleuren. Om een tekst goed te kunnen lezen, moet de tekst kleur een contrasterende kleur zijn ten opzichte van de achtergrond. Hier gaat het bij veel websites fout.

Veel webbouwers kiezen bepaalde kleuren omdat ze mooi zijn, of juist heel chique, maar letten er daarbij niet op dat de tekst nog wel goed leesbaar is. Je ziet dan bijvoorbeeld een lichte achtergrond met een lichtgrijze tekstkleur. Je zit nog net niet met je gezicht op het scherm om de tekst te lezen. Helemaal verkeerd dus.

Zorg tijdens het bouwen dus altijd voor contrasterende kleuren. De beste kleurcombinaties die het best zichtbaar zijn kun je hieronder vinden:

 • zwart op wit
 • (donker)blauw op wit
 • zwart op geel
 • (donker)groen op wit
 • rood op wit
 • rood op (licht)geel

Als je deze kleuren gebruikt zit je altijd goed, en weet je zeker dat jouw tekst goed te lezen is. Daarnaast zijn er ook een aantal kleur combinaties die je echt moet vermijden, omdat het bijna onleesbaar is. Ik zal die ook noemen, zodat jij nooit meer die fout maakt:

 • oranje op wit
 • zwart op paars
 • rood op groen
 • groen op rood
 • oranje op zwart
Slecht leesbare tekst op achtergrond

In dit artikel heb ik je 6 tips gegeven hoe je de gebruiksvriendelijkheid van je pagina’s en blogberichten kunt verbeteren. Als je deze tips opvolgt en zorgt voor goede content, zul je snel verschil merken.

winnen in google e-book

Hoger in Google?

Download gratis de meest complete online SEO gids (stappenplan)