Wat is Black Hat SEO (en waarom je dit moet vermijden)

Veel websites zijn voor een groot deel afhankelijk van het verkeer uit zoekmachines om te kunnen overleven. Dit betekent dat zoekmachine optimalisatie (SEO) een grote rol speelt bij het behalen van hun groei. Als je echter probeert om door middel van slechte praktijken hoger in Google wilt komen, dan zul je jouw website op lange termijn benadelen.

In dit artikel geef ik een korte uitleg over ‘Black Hat SEO’ en waarom je dit niet moet doen. Ik zal een aantal technieken benoemen die je moet vermijden als je niet wilt dat jouw website door zoekmachines wordt bestraft.

Laten we beginnen!

Wat is Black Hat SEO (en waarom het slecht is voor jouw website)

Black hat SEO is een verzamelnaam voor elke manier en techniek die gericht is op het verbeteren van uw ranking in Google door gebruik te maken van door zoekmachines verboden technieken. In theorie moet het resultaat met het beste antwoord op de zoekvraag altijd bovenaan worden weergegeven in de resultaten. Zoekmachines zijn echter niet perfect, ze worden aangedreven door een algoritme. En hoewel de exacte werking niet precies duidelijk is, proberen veel websites de zoekresultaten te beïnvloeden.

Je was bijvoorbeeld altijd in staat om pagina’s overmatig te vullen met zoekwoorden waarop je graag een hoge ranking wilt hebben. Deze techniek wordt keyword spam genoemd, en zoekmachines zijn tegenwoordig heel goed in staat om dit te herkennen. Als een zoekmachine denkt dat je dit doet om snel een hoge ranking te halen, wordt je site bestraft en zal je hele website gaan dalen in Google.

Zoekmachines zijn altijd op zoek om verbeteringen aan te brengen in het algoritme, waardoor ze steeds beter de zoekopdracht kunnen begrijpen en het juiste resultaat bovenin laten zien. Eén van de manieren waarop ze dat doen is om door sites te bestraffen die een zoekmachine voor de ‘gek’ probeert te houden.

Uw verkeer kan plotseling afnemen als gevolg van een algoritme update. Zelfs als uw verkeerde SEO-tactiek in eerst instantie lijkt te werken, kan één update van het algoritme het grootste deel van uw bezoekers laten verdwijnen.

Het gebruik van verkeerde SEO technieken leid vaak tot slechte content kwaliteit op een website. Uit ervaring merk ik dat de typen sites die zich daarmee bezighouden, niet bezig zijn om goede content te leveren voor hun bezoekers.

Om je een voorbeeld te geven hoe Black Hat SEO werkt, geef ik je een voorbeeld. Stel je voor dat je twee websites hebt waar je blogs op schrijft over laptops. Voor de eerste blog maak je de allerbeste artikelen over dit onderwerp met recensies, product vergelijkingen en alles om de bezoeker zo goed mogelijk te helpen. Je doet een goed zoekwoord onderzoek, maar je gebruikt deze zoekwoorden alleen op de plekken waar ze ook logisch binnen de context van je artikel passen.

Voor de andere website besluit je dat je snel hoog in Google wilt komen, zonder ook maar ergens rekening mee te houden. Je plaats zoekwoorden op elke plek waar je ze maar kwijt kunt, koopt links op duistere marktplaatsen en laat spamcommentaar achter op andere websites. Kortom, elke vuile truc die je je kunt bedenken gebruik je om hoog te scoren in Google.

Je tweede website kan in eerst instantie meer bezoekers krijgen dan de eerste. Maar ik durf te wedden dat er maar weinig bezoekers vaker naar die website komen, omdat de kwaliteitsinhoud van een bedroevend niveau zijn.

Bij de andere website kan het even duren voordat je bezoeker ontvangt, maar je hoeft zich geen zorgen te maken dat updates van het algoritme ervoor zorgt dat de website gaat dalen en daardoor de helft van het verkeer inlevert. Als je blijft werken aan goede en waardevolle content, zullen de bezoekers uiteindelijk naar jouw website blijven stromen. Ook zullen ze vaker terugkomen, omdat ze merken dat deze website enorm waardevol is voor de vragen die ze hebben.

Hoe Black Hat SEO eruit ziet (en 6 technieken die je moet vermijden)

Black Hat SEO-technieken zijn vaak vrij makkelijk te herkennen. Als je echter niet bekend bent met SEO, kun je sommige verkeerde SEO-technieken als legaal beschouwen. Dit zijn de zes meest voorkomen Black Hat technieken die je moet vermijden.

1. Keyword spam

Ik heb eerder in dit blog al geschreven over het spammen van zoekwoorden, dus laat ik een voorbeeld geven. Stel je schrijft een blog over “laptops in 2019” en je begint je artikel met een alinea die lijkt op deze:

Het vinden van de beste laptops in 2019 is moeilijk. Er zijn honderden beste laptops in 2019 om uit te kiezen. Als je de verkeerde laptop kiest zul je niet goed kunnen werken.

Tenzij dat je een robot bent, anders zou je dit soort berichten nooit makkelijk kunnen lezen. Het zoekwoord wordt veel te vaak en op een onlogische manier gebruikt, waardoor het geen normaal leesbare tekst wordt. Er is geen statistiek voor hoe vaak je het zoekwoord in de tekst moet gebruiken. Het beste is om ervoor te zorgen dat je ze alleen gebruikt als het zinvol en logisch is om het neer te zetten.

De logica achter het gebruiken van zoekwoorden is dat zoekmachines afhankelijk zijn van zoekwoorden en metagegevens om de content te begrijpen. Het zou dus logisch zijn om te denken dat hoe meer je een zoekwoord gebruikt, de relevante zoekmachines denken dat jouw pagina’s voor specifieke vragen zijn.

Dat klinkt logisch, maar zoals je je zult kunnen voorstellen hebben zoekmachines zich aangepast om deze manier van SEO te detecteren en te bestraffen door deze pagina’s niet meer te vertonen in de resultaten.

Dus de volgende keer dat je een artikel schrijft en je weet niet zeker of je het zoekwoord teveel gebruikt, lees het gewoon een paar keer hardop voor. Zorg ervoor dat je wat je voorlees natuurlijk en logisch klinkt. Ook kun je de Yoast SEO plug-in gebruiken om het overmatig gebruik van zoekwoorden te voorkomen.

2. Links kopen

Eén van de manieren voor zoekmachines om te bepalen welke inhoud de ‘beste’ is, is door te bekijken hoeveel andere websites naar een artikel linken. De logica hierachter is, dat als de content goed is, zullen andere websites dit willen delen met hun bezoekers.

In feite zijn backlinks één van de belangrijkste criteria die zoekmachines gebruiken om jouw website te rangschikken. Veel mensen bieden een linkpakket aan waarmee ze vanuit hun website linken naar de jouwe.

Dat klinkt als een redelijk en verstandig voorstel omdat je er allebei iets voor krijgt dat je wilt. Maar als iemand links verkoopt is de kans groot dat jij niet de enige bent die daar klant is. Ze willen zoveel mogelijk links verkopen, dus zoekmachines zullen die links markeren als spam.

Het resultaat is dat jij je geld verspilt aan links die jouw site niet helpen te stijgen in de zoekmachines. Sterker nog je zult eerder dalen in de zoekmachines omdat het algoritme denkt dat je geen waardevolle content levert, maar de zoekmachine wil beïnvloeden.

3. Artikel verdraaien/herschrijven

Als het gaat over Black Hat SEO is het verdraaien van artikelen één van de ergste technieken. Het concept is om artikelen te vinden die exact hetzelfde onderwerp behandelt als waar jij over wilt schrijven. Vervolgens ga je zo herschrijven dat het lijkt alsof het unieke artikelen zijn. Zoekmachines zullen niet merken dat de artikelen in essentie dezelfde inhoud hebben.

De kans is natuurlijk groot dat er al veel artikelen op internet te vinden zijn waarover jij wilt schrijven. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is om een origineel artikel te schrijven. Het is altijd mogelijk om het artikel van een ander als inspiratie te gebruiken voor jouw eigen artikel. Op basis van de content die je vind op internet, maak jij een veel beter artikel. Daarmee zorg je ervoor dat jou artikel relevant is de bezoekers.

4. Markup Spam

Schema-opmaak is een soort code dat je aan jouw pagina’s kunt toevoegen. Zoekmachines kunnen de inhoud van de pagina nog beter begrijpen. Met schema-opmaak kun je ervoor zorgen dat het zoekresultaat van jouw website wordt weergegeven als rich snippet, zoals deze:

Hoe meer informatie je aan de zoekmachine geeft, hoe grote de kans is het dat het algoritme weet wanneer jouw pagina moet worden getoond. Bovendien krijgt een rich snippet veel meer klikken dan een normale link op Google. Het is dus logisch om ze, waar dat mogelijk is, te gebruiken.

Het is daarom ook logisch om jouw zoekwoorden binnen deze schema markering te gebruiken. Voor schema-opmaak gelden wel dezelfde regels als voor de rest van de content. Je moet nooit proberen om zoekwoorden binnen de markup of je metabeschrijving te spammen. Je zult dan nooit een rich snippet krijgen, en de tekst klinkt nooit als een logische en vlotte tekst.

5. ABC linken

Met ABC linken heb je groepen website die naar elkaar linken in een poging om zoekmachines voor de gek te houden, zodat ze geloven dat website populairder is dat ze in werkelijkheid zijn. Stel je hebt bijvoorbeeld vier websites die allemaal in over een vergelijkbare niche gaan. Alle websites schrijven allemaal over een verschillende inhoud. Vervolgens voeg je links naar elkaar toe, wanneer dit binnen de inhoud van de content zinvol is.

Dat klinkt logisch, echter zoekmachines zijn goed in het herkennen van deze praktijk. Het is tenslotte vrij duidelijk wat de reden is dat deze websites naar elkaar linken.

Zelfs als je voorzorgsmaatregelen neemt door ook naar andere websites te linken, kan het zijn dat de backlinks links die je krijgt niet helpen. Zoekmachines kijken namelijk niet alleen naar het aantal links, maar ook naar de kwaliteit. Als je een link vanuit een website met een hoge domein autoriteit(DA) krijgt, kan het helpen. Een link echter vanaf een website met een lage DA, zal het weinig tot niet uitmaken.

6. Blogreactie Spam

Als laatste maar zeker niet de minste hebben we reactiespam. Dit is één van de meest voor de hand liggende, maar ook de minst effectie Black Hat SEO-techniek.

In sommige gevallen zullen ze zich inspannen om een reactie te schrijven over het artikel dat ze lezen. Hun belangrijkste doel is echter om een link naar hun eigen website toe te voegen. In plaats van links kopen of te ruilen, gebruiken ze hun website op een onlogische manier in reactie op artikelen.

Volgens sommige bronnen kan linkopbouw met behulp van blogreacties een positieve invloed hebben op de ranking van je website. Je moet echter wel begrijpen dat veel mensen jouw opmerkingen als spam herkennen en zullen afwijzen. Sommige websites zullen je zelfs verbieden ooit nog een reactie te schrijven.

De juiste manier is om alleen een link naar jouw website te plaatsen wanneer die relevant is. En zelfs dan moet je dit niet teveel doen om op safe te spelen. Je voorkomt ermee dat je gaat dalen in zoekmachines zoals Google.

Conclusie

Het genereren van organisch verkeer op een website kost tijd. Als het gaat om SEO, zijn geen snelkoppelingen die je kunt gebruiken. Als iemand je iets anders vertelt, proberen ze je waarschijnlijk iets te verkopen. Het goede nieuws is dat zolang je geweldige content blijft schrijven, je ranking in zoekmachines steeds hoger zullen worden.

Er zijn veel Black Hat SEO-technieken die je moet vermijden, zoals zoekwoord spam en het kopen van linkt. Over het algemeen, als je een methode hoort om snel te scoren in Google, en de methode klinkt vaag, gebruik hem dan niet. Het zal jouw ranking eerder schaden dan goed doen.

winnen in google e-book

Hoger in Google?

Download gratis de meest complete online SEO gids (stappenplan)