5 zoekwoord onderzoek tools

Zoekwoordonderzoek

Stel je hebt een website en wil een artikel schrijven over iets dat jou bezig houdt, en waar jouw klanten enorm blij van worden als ze dat weten. Hoe ga je dat artikel schrijven? Wat moet erin komen? En vooral hoe moet dit artikel jouw doelgroep bereiken?

Daarom moet je voordat je een pagina of blog bericht schrijft een zoekwoordonderzoek doen. In je hoofd heb je vaak wel termen waarvan je denkt dat mensen op zoeken, maar is dat wel zo? Dat moet je voordat je begint met schrijven onderzoeken. Anders heb je straks een mega goed artikel geschreven, en dan kom je erachter dat er helemaal niemand naar zoekt.

Je zult je wel afvragen, hoe moet ik dan een zoekwoord onderzoek doen. In dit artikel leg ik 5 handige tools uit die je kunt gebruiken om een gedegen onderzoek te doen. Zo weet je precies waar jouw doelgroep op zoekt, en kun je daar je artikel op aanpassen. Ik gebruik alle tools naast elkaar, omdat ik dan een zo compleet mogelijk beeld heb.

Zoekmachine optimalisatie

Je kunt je afvragen, is dat dan zo belangrijk om zoekwoordonderzoek te doen, het is zo veel werk en eigenlijk vindt ik er niks aan. Jouw gevoel kan ik me heel goed voorstellen, maar het is enorm belangrijk om te doen. als je niet weet wat je doelgroep naar zoekt weet je ook niet welke woorden je in de tekst moet verwerken. 

Daarom is zoekwoordonderzoek een heel belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het woord zegt het eigenlijk al, je optimaliseert jouw pagina voor de zoekmachines. Doordat relevante zoektermen toevoegt aan jouw artikel kan een zoekmachine zoals Google jouw website begrijpen en zorgt hij ervoor dat de juiste bezoekers naar jouw website worden gestuurd.

Natuurlijk moet je een goed artikel maken voor jouw bezoeker, want die moet het lezen. Maar toch is het belangrijk dat Google goed begrijpt waar jouw pagina over gaat, om niet de verkeerde mensen naar jouw website te sturen. Zorg daarom dat je de zoekwoorden op een natuurlijke manier in jouw artikel verwerkt. Dan zal Google jou belonen met een hoge ranking.

Zoekwoorden onderzoek tools

Om goed zoekwoord onderzoek te doen zijn er verschillende tools beschikbaar. De 5 beste tools licht ik in dit artikel voor je uit, zodat je straks zelf een heel goed zoekwoord onderzoek kunt doen. 

Niet heel verrassend zijn 4 van de 5 tools die ik je aanraad van Google zelf. Google geeft je dus goede handvatten om jouw website voor je bezoeker zo duidelijk mogelijk te maken. En natuurlijk hebben zijn er zelf ook profijt van als ze iedere zoeker naar de juiste pagina kunnen leiden.

Dit zijn de 5 tools die ik in dit artikel uitleg:

  1. Google Search console
  2. Google Auto complete
  3. Google Suggest
  4. Google Ads zoekplanner
  5. Answer the public

Google Search Console

Ik begin bij Google Search Console, ook wel Google webmaster tools genoemd. Waarschijnlijk heb je al eerder van deze tool gehoord. Deze tool moet je implementeren in je website, wat vaak via de Yoast SEO plugin gebeurd. (in het artikel WordPress website maken leg ik precies uit hoe je dit in je website verwerkt) Deze tool houd exact bij via welke zoekwoorden, bezoekers naar jouw website zijn gekomen.

Maar je kunt ook zien hoe vaak jouw pagina is gezien door iemand die zoekt in Google. Let hierbij wel op, dat de pagina niet persé met het oog gezien moet zijn. Stel jij staat op plaats 19 in Google, en een bezoeker komt op de 2e pagina, dan telt dit als een vertoning in de Search Console. Zonder dat het zeker is dat jouw website is gezien.

Je kunt je afvragen of je deze tool wel kunt gebruiken met een zoekwoord onderzoek, want je bekijkt hier de zoekwoorden van pagina’s die er al opstaan. Dat klopt inderdaad, het gaat hier om bestaande inhoud. Maar toch is het handig om dit vooraf mee te nemen. Je kunt namelijk niet alleen zien hoe vaak je bent vertoond, maar ook wat je gemiddelde positie is. 

Stel dat je nu een artikel schrijft waar je deze zoektermen ook goed in kunt verwerken, zorgt dit ervoor dat je ook op die zoektermen alleen maar hoger in Google komt te staan. Dan vang je dus uiteindelijk 2 vliegen in één klap.

Het gebruik van de Search Console

We hebben hierboven even de theorie uitgelegd wat Google Search Console inhoudt. Hier leg ik je wat meer uit over hoe je de Search console dan precies kunt gebruiken. Als je naar de Search Console toegaat, dan zie je een scherm zoals op de foto hiernaast. De 3 belangrijkste onderdelen van deze tool laten ze direct zien. Je ziet de prestaties van je website, dit zijn het aantal kliks naar jouw website. 

Daaronder zie je de dekking van jouw website, mocht je pagina’s op je website hebben met fouten erin, dan zie je dat in dit overzicht direct terugkomen. En als laatste zie je de mobiele bruikbaarheid. Met andere woorden, zijn jouw pagina’s ook geschikt voor mobiel.

prestaties in Search Console

Prestaties van jouw website

Rechts naast prestaties staat de knop: Rapport openen. Klik hierop en je komt op een wat meer gedetailleerde pagina terecht waarin je alle prestaties van jouw website kunt bekijken. Bovenin in het scherm kun je aangeven over welke periode je het rapport wilt zien. En ook of je het rapport van het web wilt zien, of van afbeeldingen of videobestanden. Hieronder kun je zien hoe de balk eruit ziet.

Zoekbalk search console

Daaronder zie je een 4 knoppen staan die je aan- en uit kunt zetten. Je ziet hier het aantal klikken naar jouw website, het aantal vertoningen, de CTR (Click Trough Rate, het percentage van het aantal vertoningen wat doorklikt naar de website) en de gemiddelde positie.

Bij het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek zet ik altijd het aantal vertoningen en de gemiddelde positie aan. Hoe vaak er geklikt is vindt ik hier niet zo interessant omdat ik een nieuwe pagina wil toevoegen met de juiste zoekwoorden. 

Ik sorteer de resultaten op het aantal vertoningen (de hoogste bovenaan), en kijk dan vooral naar de  zoekwoorden waar ik wel vertoningen op krijg, maar waar de gemiddelde positie nog heel laag is. Dat zijn zoekwoorden waar je veel winst kunt behalen. Door deze termen (mits het relevant is) te verwerken in een mega goed artikel, zal dit alleen maar stijgen. 

Zoals je hiernaast kunt zien heb ik dat ook bij een klant van mij gedaan, waardoor zijn website, op een aantal zoektermen, nu op de 3e plaats van Google staan, die daarvoor op pagina 6 stond. En dat alleen door simpel wat trucjes toe te passen.

Zoekmachine optimalisatie toegepast

Google Autocomplete

De volgende stap in het zoekwoord onderzoek is gebruik te maken van Google Autocomplete. Veel mensen gebruiken dit al om te zoeken op Google, maar hebben geen idee dat je hier waardevolle informatie uit kunt halen voor je eigen website. 

Ik zal eerst even kort uitleggen wat Google Autocomplete precies is. Als je naar Google gaat en je typt je zoekopdracht, dan zie je altijd dat je suggesties krijgt voor hetgeen je zoekt. Kort gezegd is dat Autocomplete.

Google autocomplete in actie

Je vraag je nu misschien af, hoe kan ik dat dan gebruiken. Het is eigenlijk heel simpel, je typt hier het zoekwoord in waar jij op gevonden wilt worden, en je drukt heel simpel een spatie achter dat woord. Google Autocomplete geeft nu suggesties wat andere gebruikers gezocht hebben die dezelfde term in Google heeft ingetypt.

Op die manier krijg je een goed beeld wat mensen nu zoeken op Google, die dezelfde zoekterm gebruiken. Als jij nu je artikel gaat schrijven, dan verwerk je de relevante zoektermen in dat artikel, waardoor Google weet over welke onderwerp het gaat en stuurt zo de juiste bezoekers naar jouw website.

Onthoud bij het doen van een zoekwoord onderzoek wel, dat je alleen relevante zoekwoorden in je artikel gebruikt. Ik wil bijvoorbeeld gevonden worden op WordPress website, en in Google Autocomplete krijg ik ook de suggestie: WordPress website verwijderen staan. Maar dat is voor mij geen relevante term, dus die gebruik ik dan ook niet.

Op alle zoekwoorden waar je graag op gevonden wilt worden op een pagina, gebruik je deze tool voor. Hierdoor krijg je een zo compleet mogelijk artikel wat Google alleen maar zal waarderen en belonen met een hoge ranking. Dit is in een paar zinnen Google Autocomplete uitgelegd. Het werkt zowel op desktop als op mobiel.

Autocomplete op mobiel

Google Suggest

Een tool die heel veel op Google Autocomplete lijkt is de Suggest tool. Je doet praktisch hetzelfde, maar toch krijg je andere resultaten. Dat komt doordat de voorwaarden anders zijn dan bij Google Autocomplete. 

In het kort leg ik even het verschil uit. Autocomplete geeft suggesties hoe andere Google gebruikers gezocht hebben die exact die zoekterm hebben gebruikt, maar daar nog wat achter hebben gezet. Bij Suggest is het zo, dat gebruikers eerst die term hebben gezocht en ook daadwerkelijk op enter hebben gedrukt. Daarna zijn ze echter verder gaan zoeken met een meer specifiekere zoekterm. Dat zijn de suggesties van Google Suggest.

Hoe werkt Google Suggest

Zoals ik al eerder schreef is het gebruik bijna hetzelfde als bij Autocomplete. Het enige verschil is dat je nu, nadat je de zoekterm hebt ingevoerd op google, wel op enter drukt. Je ziet nu de eerste 10 zoekresultaten staan. Als je helemaal naar beneden scrolt zie je een lijstje staan met gerelateerde zoekopdrachten aan jouw zoekterm. 

De zoekopdrachten die je hier ziet staan, ziet Google dus als iets wat bij jou zoekterm hoort. Verwerk de relevante termen in jouw artikel, Google ziet dan dat jouw pagina helemaal compleet is aan de termen die Google bij elkaar vindt horen. Hierdoor zal jouw website snel stijgen in de zoekresultaten. 

Zie je dat in de afbeelding op stank verwijderen is gezocht, maar dat Google zelf al inschat dat een muffe geur daar ook wel bij zal horen. De website met die term staat daarom op de 1e pagina van Google.

Google suggest

Google ADS zoekplanner

De zoekplanner van Google ADS (voorheen Google Adwords) is de zoekwoorden tool waar je heel veel nuttige informatie uit kunt halen. Dit is namelijk de enige tool die ook daadwerkelijk inzicht geeft in het zoekvolume per maand. Zo kun je zien of het zoekwoord waar jij op gevonden wilt worden wel zo relevant is om te gebruiken omdat er helemaal geen verkeer op zit.  Als je deze tool wilt gebruiken moet je daarvoor wel een account hebben, maar als je een Google account hebt, heb je binnen 1 minuut toegang tot de zoekplanner.

Aangezien je nu al een flink lijstje hebt met zoekwoorden, kun je nu eerst even kijken of hier wel voldoende volume op zit. Ik houd altijd aan dat er minimaal een zoekvolume van 50 op moet zitten wil ik deze term actief gebruiken en op strategische plekken neerzetten.

Je vult nu gewoon het zoekwoord in waar je op gevonden wilt worden. Onder het zoekwoord zie je een lijstje staan met allemaal zoekwoorden en ook de zoekvolumes erachter. Dat zijn allemaal zoekwoorden die verband houden met jou zoekterm.

De lijst is gesorteerd op relevantie, dus het bovenste resultaat is het meest verwant aan jouw zoekterm. Ik kijk zelf altijd naar de bovenste 10 resultaten, en verwerk die op strategische plekken in mijn artikelen. Zo ziet Google dat dit een heel compleet artikel waar alle relevante in informatie te krijgen is. 

Gegarandeerd heeft dat een positieve bijdrage op hoe hoog je precies in Google komt te staan. Ik blijf het wel herhalen, zorg wel dat je alleen relevante termen gebruikt, die ook van toegevoegde waarde zijn voor je artikel. 

Dat is hoe de Google ADS zoekplanner jou kan helpen met je zoekwoord onderzoek. 

Google Ads zoekplanner

Answer the public

De laatste tool die je sowieso moet gebruiken voor je zoekwoord onderzoek, is answer the public. Deze website is niet heel bekend, en wordt ook bijna niet gebruikt. Wat eigenlijk onbegrijpelijk is, omdat deze tool echt fantastisch is. Sinds de opkomst van Voice Search van Google, worden er steeds meer vragen gesteld aan Google, in plaats van losse zoektermen. En deze tool geeft je  inzicht in alle vragen die aan Google zijn gesteld. Zo kun je dus heel gericht schrijven  aan wat je doelgroep zoekt.

Als je naar deze website gaat, geef je onderin de zoekbalk aan in welke taal je wilt zoeken. Heb je een pro lidmaatschap, dan kun je zelfs het land aangeven. Maar als je zoekt voor de Nederlandse taal, dan is de kans vrij groot dat het gaat om Nederland of een gedeelte van België. Naast de taal vul je het zoekwoord in, en je drukt op enter.

Answer the public

Je krijgt nu een afbeelding te zien welke vragen er allemaal gesteld zijn aan Google over de zoekterm die je hebt ingevuld. Zoals je kunt zien aan de afbeelding hiernaast, zijn dat er heel erg veel. 

Doordat je nu inzicht hebt in de vragen die aan Google worden gesteld, weet je precies waar jouw doelgroep graag een antwoord op wil hebben. Dat betekent dat je de vragen die je zelf relevant vindt in je artikel moet gaan verwerken. 

Mocht je nou heel veel vragen zien die voor dat artikel niet relevant zijn, maar je die wel relevant zijn voor jouw website. Dan kun je op basis van deze vragen allemaal nieuwe content schrijven voor jouw website. 

Google ziet dan dat je echt bezig bent om de vragen van jouw doelgroep aan het beantwoorden bent, waardoor het niet lang zal duren of je gaat allemaal hoge posities in Google scoren.

afbeelding met relevante zoekvragen

Tot slot

In dit artikel heb je laten zien welke handige tools je kunt, en eigenlijk zelfs moet gebruiken voordat je een artikel gaat schrijven voor jouw website. Als je al de suggesties gebruikt die je uit de tools haalt, scoor je gegarandeerd een hogere positie dan wanneer je dit niet hebt gedaan.

Ik hoor je nu denken, ik heb deze tools nooit gebruikt, en toch al heel veel artikelen op mijn website staan. Hoe moet dat nu? Voor die pagina’s kun je gewoon achteraf ook nog het zoekwoord onderzoek doen. Het is dus niet persé verplicht om het vooraf te doen, maar het geeft je wel handvatten tijdens het schrijven van je artikel.

winnen in google e-book

Hoger in Google?

Download gratis de meest complete online SEO gids (stappenplan)