Als je net begint met WordPress, lijkt het misschien logisch om aan te nemen dat, zolang een gratis WordPress-thema eruitziet als wat je in gedachten had voor je website, het een goede match is. Helaas is het niet zo eenvoudig. Daarom hebben we in dit bericht een handige checklist met criteria opgesteld die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de gratis WordPress-thema’s die je overweegt een goede keuze zijn. Daarnaast geef ik 10 tips voor een goed en gratis WordPress thema.
Waar moet je naar zoeken in een gratis WordPress-thema in 2024?
Met WordPress krijg je een gratis, extreem krachtig en indrukwekkend flexibel platform voor het bouwen van websites, blogs, winkels en meer. Maar met die kracht en flexibiliteit komt een zekere mate van complexiteit. Complexiteit die in de loop van de tijd is toegenomen en, indien genegeerd, niet alleen een matige gebruikerservaring bied aan WordPress-themagebruikers, maar hun sites ook in gevaar zou brengen voor beveiligingslekken, een Google penalty en talloze andere problemen of ongemakken, groot en klein .
Wat dit in praktische zin betekent, is dat als u op zoek bent naar een WordPress-thema (zelfs een gratis WordPress-thema), u er zeker van moet zijn dat u een kwaliteitsproduct krijgt dat voldoet aan een steeds hoger wordende ontwikkelingsstandaard.
In 2024 zal een goed WordPress-thema aan deze normen voldoen:
Onderhoud en ondersteuning – WordPress is niet zo’n complex systeem dat amateurs in staat zijn om hoogwaardige tools zoals thema’s en plug-ins te maken en te onderhouden. Maar het is niet gemakkelijk. Niet iedereen die in staat is om een thema te maken, is ook in staat om het op een voldoende hoog niveau te onderhouden en te ondersteunen om het als een goede optie voor gebruikers te beschouwen.
Social proof – dit is de beste indicatie dat een thema-auteur het eerste grote filter van ‘voortdurende ontwikkeling’ heeft doorstaan. Hoe langer ze hun thema aanbieden en hoe meer indicatoren van positief sociaal bewijs, hoe beter. Het belangrijkste is het aantal vijfsterrenrecensies, maar ook: het aantal downloads, de “laatst bijgewerkt” -datum (deze zou recent moeten zijn), het aantal openstaande ondersteuningsverzoeken en de kracht van de gebruikersgemeenschap om er maar een paar te noemen.
Strakke beveiliging – maak je geen zorgen, je hoeft geen cyberveiligheidsexpert te zijn om redelijkerwijs zeker te zijn dat je WordPress-thema voldoet aan de best practices op het gebied van beveiliging. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door uw gratis WordPress-thema te downloaden van de officiële WordPress-website. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken of het thema dat u overweegt redelijk veilig is. Als het op het WordPress platform staat, heeft het al een betrouwbaar kwaliteitsborgingsproces doorlopen. Naast deze maatregelen, zullen enkele van de beste WordPress-thema’s daadwerkelijk WordPress-beveiligingsexperts inhuren om hun thema’s onafhankelijk te controleren.
Geschikt voor elke browser – als dit niet duidelijk ergens in de features list staat of op de website van de thema-auteur staat, is het altijd de moeite waard om wat browsertests uit te voeren voordat je je aan een thema vastlegt. Vooral als het thema u geen gebruiksvriendelijke responsieve en mobiele ontwerpopties biedt.
Compatibiliteit met WordPress-plug- ins – de echte kracht van WordPress ligt in het gebruik van plug-ins; software die is ontworpen en ontwikkeld jouw website uit te breiden(zoals het openen van een online winkel met WooCommerce) of om bestaande kernfuncties te verbeteren (zoals het optimaliseren van je pagina’s voor zoeken met Yoast SEO). En zorg er vervolgens voor dat elk thema dat je overweegt, daadwerkelijk werkt met alle plug-ins die essentieel zijn voor jouw website.
Compatibiliteit met grote paginabouwers – als een WordPress-thema op het officiële platform staat, is het goede nieuws dat het al compatibel is met de meest gebruikte paginabuilder ter wereld: WordPress ‘native Gutenberg. Er zijn echter meer volwassen en gevorderde builders die een aanzienlijk aantal WordPress-gebruikers nog steeds liever gebruiken in plaats van of naast Gutenberg. Beginnen met een thema dat compatibel is met alle of enkele toonaangevende paginabouwers zoals Divi, Elementor, Beaver Builder, enz. Is een goed idee.
Mogelijkheid tot meertalig – Aangezien de meerderheid van de wereld geen Nederlands spreekt, zou een basisvereiste van WordPress-thema’s in 2024 moeten zijn dat mensen het in hun eigen taal kunnen gebruiken. En terwijl ze bezig zijn, kunnen ze hun inhoud ook in meerdere talen aan anderen aanbieden.
Toegankelijkheid – de afgelopen jaren lijkt het bewustzijn van het belang van toegankelijkheid op internet te zijn toegenomen. Naarmate ons leven steeds meer online gaat, is de vraag “kan ik met deze website communiceren?” of “Oké, maar hoe maak ik een website?” kan ook worden gesteld “kan ik in gelijke mate deelnemen aan de samenleving?” Ontwikkelaars van wie de thema’s voldoen aan een reeks minimale toegankelijkheidsvereisten, kunnen hun thema ’toegankelijkheidsklaar’ noemen in de WordPress-database.
Gebruikerservaring – deze is een beetje lastig. Wat uiteindelijk het belangrijkste is, is dat u de gebruikerservaring goed vindt, niet een of andere recensent. Ik heb echter gemerkt dat het ontwerp van een echt slechte gebruikerservaring de neiging heeft om op te duiken in de themabeoordelingen en de algemene populariteit ervan. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer u het thema gebruikt, het logisch voor u is, u de belangrijkste functies gemakkelijk kunt vinden en uw ontwerpdoelen kunt bereiken. Dit vereist misschien wat testen op een lokale installatie met dummy-inhoud als je er echt zeker van wilt zijn dat je met het ene thema boven het andere werkt.
Goede ondersteuning – met gratis thema’s betekent dit meestal een communityforum en documentatie. Dat is helemaal prima, als de documentatie up-to-date en robuust genoeg is om nuttig te zijn.
Resposive website – responsiviteit wordt al jaren beschouwd als een absolute must voor hoogwaardige WordPress-thema’s. En dat is nog steeds zo. We zijn echter verder gegaan dan reactievermogen omdat een functie indrukwekkend is. Nu moet een thema niet alleen responsief zijn, maar het moet ofwel volledig mobiel zijn, out-of-the-box geoptimaliseerd of ontwerpfuncties bieden die optimalisatie door de gebruiker mogelijk maken.
Ontwerpfuncties voor jouw behoefte – een goed WordPress-thema moet grondig rekening houden met de ontwerpelementen die de beoogde gebruikers nodig hebben om een functionerende WordPress-website te maken. Als het thema bijvoorbeeld voor een online winkel is, moet het een diepe integratie met WooCommerce (of een ander e-commerceplatform) bevatten en consistente stijlen bevatten voor alle elementen die de plug-in of service aan de website toevoegt. Zoals winkelpagina’s, productpagina’s, winkelwagenpagina’s, accountpagina’s, etc.
10 beste gratis WordPress-thema’s voor 2024
Als het zien van alle bovenstaande criteria tijdens het bladeren door eindeloze lijsten met gratis WordPress-thema’s je ontmoedigend heeft, kunnen we je dat niet kwalijk nemen! Daarom hebben we besloten om een korte lijst samen te stellen met thema’s die we hebben vergeleken met de normen die we zojuist hebben geschetst. Helaas voldoet niet elk vermeld thema aan alle criteria. Ik heb geprobeerd om die gevallen te benadrukken, zodat u uw eigen beoordeling kunt maken of het de moeite waard is om één ding te missen ten koste van iets anders.
1. Twenty Twenty-One
Elk jaar brengt WordPress.org een nieuw gratis thema uit dat bedoeld is om de verbeteringen en mogelijkheden van het platform tot op die datum te gebruiken. Het is een uitstekende traditie die een waardevolle bron is voor de hele gemeenschap en tegelijkertijd aangeeft waar het platform als geheel naartoe gaat. Het Twenty Twenty-One-thema is niet anders.
Dit thema – naast het aanvinken van elk vakje op de bovenstaande criterialijst – is all-in op Gutenberg; WordPress ‘eigen native paginabuilder / blokeditor. Het is in feite een benadering met een leeg canvas, bedoeld om u maximale controle te geven over zoveel mogelijk ontwerpelementen op uw site. Sinds die moeilijk te visualiseren zijn voordat je een heleboel dingen hebt gemaakt mee. Twenty Twenty-One gebruikers hebben beschikking over Block Patterns die u toelaten om-pre ontworpen block editor elementen te gebruiken met een simpele klik. Hiermee kunnen gebruikers binnen enkele seconden prachtige paginalay-outs maken.
2. Storefront
Storefront van Automattic is een ander voorbeeld van een gratis WordPress-thema waarvan het doel is om te laten zien wat er mogelijk is met WordPress. In dit geval, wat is er mogelijk met WordPress en WooCommerce, de toonaangevende e-commerce plug-in voor WordPress, ook van Automattic.
Storefront hanteert, net als Twenty Twenty-One, een blanco canvasbenadering. Dit thema werkt als een wit vel papier voor uw producten, zodat u alleen de ontwerpelementen kunt toevoegen die uw site nodig heeft in plaats van eerst de standaardstijlen te verwijderen. Wanneer u klaar bent om uw website te ontwerpen, kunt u de WordPress-aanpasser, een bouwer-plug-in naar keuze of een child-thema gebruiken. Deze opties variëren van gratis tot premium.
U kunt ook profiteren van de diepe integratie met WooCommerce zelf en het bloeiende ecosysteem van producten.
3. GeneratePress
GeneratePress is een gratis WordPress-thema dat steeds populairder wordt. Ze zijn hypergericht op snelheid, prestaties en compatibiliteit met bouwers.
Ze zijn ook all-in gegaan met de WordPress-blokeditor, maar ze ondersteunen ook andere grote bouwers, zoals Elementor en Beaver Builder. Hun layout bibliotheek laat zien wat er mogelijk is met alle drie de opties. Om toegang te krijgen, moet u upgraden naar GeneratePress Premium. De bovenstaande schermafbeelding toont een vooraf ontworpen demo van hun layout bibliotheek, gebouwd met de WordPress-blokeditor. Erg indrukwekkend! Gebruikers van GeneratePress zijn in staat om ontwerpen te maken die net zo uniek en aantrekkelijk zijn. En als ze dat niet kunnen, zijn professioneel ontworpen opties altijd beschikbaar via een upgrade.
Het enige belangrijke criterium hierboven dat ik niet kon verifiëren, is of GeneratePress goed toegankelijk is. Op dit moment lijkt de WordPress database aan te geven dat dit niet het geval is.
4. Neve
Neve van Themeisle is een feature-rijk, multifunctioneel, gratis WordPress-thema. Het is een geschikt thema voor vrijwel elke gebruikssituatie van WordPress, van e-commerce tot bloggen tot kleine bedrijven en meer. Naast het feit dat het klaar is voor Gutenberg met unieke blokstijlen, werkt het ook met Elementor, Brizy, Beaver Builder, Visual Composer, SiteOrigin en Divi. Het moet ook compatibel zijn met elke goed gecodeerde WordPress-plug-in.
Waar Neve zijn eigen unieke waarde probeert uit te drukken onder de concurrentie, lijkt te zijn in de optimalisatie van zoekmachines en de laadsnelheid van pagina’s. Het is responsief en volledig AMP-geoptimaliseerd, zodat elke pagina er goed uitziet en snel wordt geladen op elk apparaat.
5. OceanWP
OceanWP is een van de meest populaire gratis WordPress-thema’s in de WordPress-database met meer dan 700.000 actieve installaties. En als je het van buitenaf bekijkt, lijkt het er zeker op dat die populariteit welverdiend is. Het vinkt alle vakjes aan voor onze bovenstaande criteria. Het wordt ook geleverd met 15 gratis website-layouts en 8 gratis extensies die u kunt gebruiken om uw website een kickstart te geven. Met een update naar premium, krijgt u 88 extra demosites en 12 extra extensies.
De indruk die u krijgt met OceanWP (en inderdaad veel van deze thema’s) is dat u gratis aan de slag kunt en u zich geen zorgen hoeft te maken over het veranderen van uw kern WordPress-toolkit, u kunt eenvoudig upgraden naar het premium-niveau om aan nieuwe behoeften te voldoen die kunnen voorkomen.
6. Astra
Astra is al jaren een krachtpatser in de WordPress-thema arena (niet alleen de gratis WordPress-themaruimte) en de cijfers bevestigen dit. Volgens de officiële WordPress database heeft Astra een indrukwekkende 1 + miljoen actieve installaties! Dus wat heeft dit gratis thema zo populair gemaakt?
Eerst en vooral begint het met een solide basis van functies en codekwaliteit. Net als bij de andere thema’s op deze lijst, voldoet het aan (bijna) alle bovenstaande criteria. Helaas ontbreekt het enige dat ze missen de classificatie Toegankelijkheid.
Naast de essentiële criteria waaraan Astra voldoet, is het een bijzonder goede optie voor mensen die geïnteresseerd zijn in het creëren van een WooCommerce-winkel. Hun integratie met WooCommerce is diepgaand en wordt sterk aanbevolen door marktleiders in e-commerce. Het Astra-team biedt ook een grote en groeiende bibliotheek met website-startersjablonen die zijn geoptimaliseerd voor Gutenberg, Elementor, Beaver Builder en Brizy. De bovenstaande schermafbeelding is eigenlijk van een starterssite die ze aanbieden, gebouwd met Astra en Gutenberg!
7. Zakra
Zakra van ThemeGrill is een ander voorbeeld van een multifunctioneel thema met een enorme nadruk op compatibiliteit met pagina bouwers en vooraf gemaakte startersites. Behalve dat het niet toegankelijk is, vinkt het verder alle andere criteriavakjes aan die we hierboven hebben geschetst. Hierdoor is het een uitstekende optie voor een gratis WordPress-thema.
Het is vermeldenswaardig dat onder de bouwers waarmee Zakra compatibel is, inclusief Gutenberg, de nadruk lijkt te liggen op Elementor. Zeker wat betreft het aantal en de kwaliteit van de startersites die ervoor beschikbaar zijn. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor mensen die geïnteresseerd zijn in Elementor, maar als jij dat om welke reden dan ook niet bent, wil je er zeker van zijn dat het thema compatible is met de pagina bouwer die jij wenst.
8. Blocksy
Blocksy van creativethemeshq is een eerste thema van Gutenberg dat ook goed werkt met andere populaire bouwers. De bovenstaande starterssite als nieuwswebsite is een goed voorbeeld van hoe ze echt de grenzen verleggen van wat er met Gutenberg kan worden gedaan in termen van complexe dynamische lay-outs.
Onder de motorkap legt het Blocksy-team de nadruk op ‘de nieuwste webtechnologieën’. Met een focus op snelheid, minimaal thema “gewicht” en moderne browsercompatibiliteit. Het enige belangrijke criterium dat lijkt te ontbreken, is toegankelijkheid.
9. Responsive
Responsive by CyberChimps doet het schijnbaar allemaal. Het vinkt niet alleen al onze criteria aan, maar ze ondersteunen ook Schema.org microdata, bbPress, BuddyPress, LearnDash, Sensei en ALLE grote pagina bouwers. Al hun (15) gratis starters templates kunnen worden gebruikt met Gutenberg of Elementor, afhankelijk van uw voorkeur.
Vanwege hun diepe Gutenberg-integratie en integraties met andere krachtige plug-ins, is Responsive misschien wel een van de meest multifunctionele gratis WordPress-thema’s op deze lijst.
10. Kadence
Kadence van KadenceWP is misschien de laatste op deze lijst, maar zeker niet de minste. Een recente nieuwkomer in de WordPress database(november 2020), heeft nu al 90 vijfsterrenrecensies en 30.000+ actieve installaties. Dit thema, zelfs op een lijst als deze vol met echt goede gratis thema’s, lijkt de meeste kracht en waarde te verpakken in een gratis pakket.
Naast het aanvinken van al onze criteria-vakjes, biedt Kadence ook functies die meestal aan de andere kant van een premium-upgrade voorkomen. zaken als een head- en footerbuilder, globale lettertype- en kleurcontroles, en diepe integraties met een breed scala aan krachtige plug-ins voor e-commerce, e-cursussen en nog veel meer.
Welk WordPress-thema kies jij?
Zoals je misschien hebt gemerkt in de bovenstaande lijst, zijn multifunctionele thema’s met uitgebreide ondersteuning voor bouwers en integraties met andere essentiële WordPress-plug-ins de WordPress-themamarkt gaan domineren. Zelfs als ze vooraf niets kosten! Een andere enorme trend is het toevoegen van waarde met gratis starters- / demosites waarmee gebruikers hun website-bouwproces een vliegende start kunnen geven. Dat gezegd hebbende, het is gemakkelijk om afgeleid te worden door een flitsende demo. Test dus de thema’s waarin u geïnteresseerd bent en kies degene die u het meest in staat stelt om te doen wat u moet doen.
Hoger in Google?
Download gratis de meest complete online SEO gids (stappenplan)