HSTS - verbeter de veiligheid van je website

HSTS: Hoe het de veiligheid van je WordPress website versterkt

Als eigenaar van een WordPress website is het belangrijk om de veiligheid van je site te waarborgen. Een van de manieren om dit te doen is door het implementeren van HSTS (HTTP Strict Transport Security). In dit artikel zullen we uitleggen:

  1. Wat HSTS is
  2. Waarom het belangrijk is om HSTS op je WordPress website in te stellen
  3. Heeft het missen van HSTS gevolgen voor de SEO van de website?
  4. Wanneer het niet nodig is om HSTS te gebruiken
  5. Wat de nadelen van HSTS zijn.

1. Wat is HSTS?

HTTP Strict Transport Security (HSTS) is een beveiligingsprotocol dat zorgt voor een veilige verbinding tussen de gebruiker en de website. Het doel van HSTS is om de kans op man-in-the-middle aanvallen te verminderen door te vereisen dat alle communicatie tussen de gebruiker en de website via HTTPS verloopt. HSTS zorgt ervoor dat de browser van de gebruiker gedurende een bepaalde periode (afhankelijk van de instellingen) alleen HTTPS-verbindingen maakt met de website, zelfs als de gebruiker HTTP invoert in de adresbalk.

2. Waarom moet je HSTS op je WordPress website instellen?

Het instellen van HSTS op je WordPress website is van vitaal belang voor de beveiliging van je site. HSTS helpt bij het voorkomen van man-in-the-middle aanvallen en zorgt ervoor dat alle communicatie tussen de gebruiker en de website versleuteld is. Dit betekent dat als een hacker probeert het verkeer te onderscheppen, hij de versleutelde communicatie niet kan lezen. Door HSTS te gebruiken, kan je dus de vertrouwelijkheid van de gegevens op je site waarborgen.

3. Heeft het missen van HSTS gevolgen voor de SEO van de website?

Het missen van HSTS kan gevolgen hebben voor de SEO van je website. Google heeft in 2014 aangekondigd dat HSTS wordt beschouwd als een positieve ranking factor voor zoekresultaten. Dit betekent dat websites die HSTS gebruiken, een betere kans hebben om hoger te ranken in zoekmachines. Het niet gebruiken van HSTS kan dus leiden tot een slechtere SEO-score en minder verkeer naar je website.

4. Wanneer is het niet nodig om HSTS te gebruiken?

Er zijn enkele situaties waarin het niet nodig is om HSTS te gebruiken. Als je website geen gevoelige informatie verwerkt, zoals wachtwoorden of financiële gegevens, dan is HSTS misschien niet nodig. Als je website alleen via HTTP toegankelijk is, dan heeft het ook geen zin om HSTS te gebruiken. HSTS werkt alleen als je website via HTTPS toegankelijk is.

5. Wat zijn de nadelen van HSTS?

Er zijn enkele nadelen verbonden aan het gebruik van HSTS. Ten eerste kan het moeilijk zijn om HSTS in te stellen als je niet bekend bent met het technische aspect van het instellen van een website. Daarnaast kan het instellen van HSTS ook problemen veroorzaken met legacy-systemen die nog geen ondersteuning bieden voor HTTPS. Dit kan leiden tot compatibiliteitsproblemen met oudere browsers of systemen.

Ten slotte kan het instellen van HSTS ook betekenen dat bepaalde CDN’s of subdomeinen niet meer werken. Dit kan worden opgelost door het implementeren van subdomein HSTS of een andere oplossing te zoeken.

Ondanks deze nadelen blijft het belangrijk om HSTS op je WordPress website in te stellen. Het verbetert de beveiliging van je website en vermindert de kans op man-in-the-middle aanvallen. Bovendien kan het gebruik van HSTS ook de SEO-score van je website verbeteren.

Instellen van HSTS

Het instellen van HSTS op je WordPress website is een relatief eenvoudig proces. In plaats van het installeren van een plugin, hoef je slechts een paar regels code toe te voegen aan het .htaccess bestand van je website. Dit bestand kan gevonden worden in de hoofdmap van je website.

				
					# BEGIN WordPress HSTS
Header set Strict-Transport-Security "max-age=63072000; includeSubDomains; preload"
# END WordPress HSTS
				
			

Na het opslaan van het bestand is HSTS geactiveerd op je website. Het is belangrijk om te controleren of alles nog goed werkt na het instellen van HSTS. Je kan dit doen door het bezoeken van de website en het controleren van de browsermelding. Als alles goed is ingesteld, zou de browser een beveiligingsmelding moeten tonen die aangeeft dat de verbinding beveiligd is.

Het is belangrijk op te merken dat HSTS alleen werkt als je website via HTTPS bereikbaar is. Zorg er daarom voor dat HTTPS correct is ingesteld en dat alle bronnen op de pagina’s (afbeeldingen, scripts, enz.) ook via HTTPS worden geladen.

Conclusie

HSTS is een belangrijk beveiligingsprotocol dat gebruikt moet worden op WordPress websites. Het zorgt voor een veilige verbinding tussen de gebruiker en de website, vermindert de kans op man-in-the-middle aanvallen en verbetert de SEO-score van je website. Hoewel er enkele nadelen verbonden zijn aan het gebruik van HSTS, blijft het van vitaal belang voor de veiligheid van je website. Als je problemen ondervindt bij het instellen van HSTS, kan je altijd hulp zoeken bij een WordPress ontwikkelaar of een webhosting provider.

winnen in google e-book

Hoger in Google?

Download gratis de meest complete online SEO gids (stappenplan)